Copyright@Segala Yang Tercatat Semuanya Hak Milik Misz Waniey..
CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
SiCantik Dan SiKacak Mehlah Singgah Dulu Kat Teratap Wani Nie

Friday, October 14, 2011

Alam Maya VS Alam Realiti..

       Salam...hye sume....ha ko owg pernah terfikir x psl alam maya dgn alam realiti...wani sendiri pun x terfikir pun psl ni...hehehe...x de la sampai x terfikir langsung..cm x memahami maksud kedua2 hal 2 secara mendalam je...sedut pasal alam maya dgn alam realiti mesti ko owg sume dah taw kan...tp ko pernah beza x antara alam maya dgn alam realiti...kadang2 kite selalu lebih kan alam maya berbanding dgn alam realiti....wani bkn sekadar cakap je tp wani de bukti yg kukuh yg menyatakan ramai dikalangan kite hanya penting kan alam maya berbanding alam realiti...kalu ko owg x caya meh wani tunjuk kan bukti nya....huhuhu...ni bukti nya....
          Sedar atau tidak kadang-kadang kita mengabaikan ukhwah, silaturrahim, malah kadang-kadang mengabaikan orang yang terdekat dengan kita akibat terlalu asyik dengan alam maya bahkan alam fantasi.
Sedar atau tidak selalunya kita menghabiskan banyak waktu hanya kerana alam maya sehingga membiarkan orang-orang yang terdekat dengan kita kesunyian.
Sedar atau tidak hanya kerana alam maya sahutan emak di dapur kadangkala tidak diendahkan.
Sedar atau tidak sekian lama kita bersama alam maya sehinggakan makan minum kita kadangkala turut terabai.
Sedar atau tidak, hatta kerana alam maya.. Solat kita dilengahkan.. Seruan dan panggilan Ilahi tak dihiraukan..
Sedar atau tidak orang-orang yang terdekat dengan kita hakikatnya kadangkala perlukan kita untuk memuntahkan rasa bahkan memerlukan kita untuk berkata-kata dengannya.
Sedarkah kita yang kita semakin lupa untuk mengambil berat akan orang-orang yang terdekat dengan kita akibat terlampau leka dengan orang-orang di alam maya.
Sedar tak sedar.. "eh, eh dah malam.." sedar tak sedar asar dah nak habis.. Sedar tak sedar 4 jam berlalu begitu saja..

Kita lebih suka berkata hye, hello, salam atau menyapa mereka-mereka di alam maya.. Sehinggakan kita lupa untuk tebarkan salam buat mereka yang dekat di sisi kita..
Allah..kuat sungguh penangan internet..bersama facebooknya, Yahoo messengernya, blognya, my spacenya.. Wah, membuatkan manusia hidup bersendiri.. nNafsi-nafsi.. Lupa pada hakikat.. Lupa pada berkat..
Lupakah kita pada hablumminannas?? Tidak perlukah kita menghubungkan silaturrahim ataupun ukhwah dengan jiran tetangga kita.. Saudara kita yang realiti ini..
Lihat sudah keadaan di kampus.. Lupa sudah pada rakan yang bersama sebilik.. Penting lagi melayani karenah rakan-rakan di alam maya.. Biarkan rakan sebilik terkapai-kapai sendiri.. Siapa tahu dia sebenarnya perlukan kita untuk mendengar masalahnya.. Siapa tahu dia hakikatnya ingin berkata-kata dan berkongsi sesuatu dengan kita.. Asyik sungguh kita akan alam maya yang kadangkala sedikitpun tidak memberi manfaat malah mendatangkan mudharat kepada orang sekeliling..
Secara realiltinya,siapa yang lebih dekat dengan kita?? Akan-rakan dia alam mayakah yang akan membantu kita di saat kita benar-banar memerlukan bantuan?? Sakit kita, susah kita.. Rakan-rakan di alam mayakah yang menghulurkan tangan, meringankan beban..??
Tidak salah melebarkan jaring, menghubungkan rangkaian, meramaikan kenalan.. Tapi jangan di lupa pada adat berukhwah di alam realiti.. Jangan di lupa pada hakikat hidup secara berjemaah..
Andai pernah kau rasai keramatnya ukhwah.. Tiada sebab untuk kau hidup bersendirian.. Tiada sebab untuk tidak kau mempedulikan perasaan dan hati itu.. Hati itu ingin sekali dibasuh dengan senda gurau bersama.. Hati itu ingin saja menuturkan kata, berkongsi rasa tanpa sepi dari sebarang kata.. 

        Ha mcm ne yg wani bg taw 2...wani harap ko owg dpt terima r pe yg wani bg taw 2...so mari la kite sama2 renung-renungkan n amal-amalkan nya...x rugi pun kalu kite manfaat kan benda ni...k la ni je yg wani nak kongsi dgn ko owg sume...bye2... <3 

Terima Kasih Sudi Membaca Entry Waniey..Syg Kamu...

No comments:

Seindah Bicara Cinta